8 Feb

JungilwooID

Il Woo’s fans, you must have been anticipating this drama as much as we, so let’s watch this LIVE and give Jung Il Woo and all the The Moon that Embraces the Sun cast our love and support. The Moon that Embraces the Sun airs every Wednesday and Thursday on MBC starting January 04th, 2012 at 9:55pm Korean Time.

What time is it in Seoul? Use this World Time Map and Clock to find out.

Here’s how to watch the drama live.

View original post 179 more words

My first love~

5 Feb

Sila jangan percaya tajuk post ini! huahua!
Macam biasa, saje nak buat gempak yang tak berapa nak gempak..haha
Engkorang kan meme(memang) suke jee bile love2 story nihh!
Tapi, jeng jeng jeng! (kepoyo-an over load =,= )
Ni bukan pasal  my 1st love sebab to be honest,
tak pena pun fall in love selama usia 18 tahun wujud di muka bumi ni *muka innocent*
hihihihi !

So sebenarnya, kali ni nak share dengan readers semua pasal TRUE LOVE.
Tak main la cintan -cintan monyet kat sekolah menengah tuh..(ish, titbe je kan!)

When I met you,
my heart skipped a beat,
the sun became the moon,
cold turned into heat.
Roses weren’t red,
violets weren’t blue,
all because I fell in love with you.

Asal -asalnya, I nak buat essay, so I pun google la short stories..
Tak pasal – pasal lain la pulok yang keluar..
Distract my attention nak karang essay JE OHH!
Tak pasal- pasal, essay jadi surat cinta!ahh sudahh (ni pun titbe je!)

Tapi di sebabkan sangat2 SHUWWET (sweet), rasa sayang kalo tak kongsi..
So here you go (kalo yang tengah di lamun cinta tuh, sila SAVE quote -quote ni! )  :

(1)

 A girl asked a boy if she was pretty, he said “No”. She asked him if he wanted to be with her forever, he said “No”. Then she asked him if he would cry if she walked away, he said “No”. She had heard enough; she needed to leave. As she walked away he grabbed her arm and told her to stay. He said “You’re not pretty, you’re beautiful. I don`t want to be with you forever, I need to be with you forever. And I wouldn’t cry if you walked away, I would die.”

*************************************************************

(2)

A man bought 12 flowers. 11 real and 1 fake. He said, “I will love you until the last flower dies.”

*************************************************************

(3)

One night a guy and a girl were driving home from the movies. The boy sensed there was something wrong because of the painful silence they shared between them that night. The girl then asked the boy to pull over because she wanted to talk. She told him that her feelings had changed & that it was time to move on.

A silent tear slid down his cheek as he slowly reached into his pocket & passed her a folded note.

At that moment, a drunk driver was speeding down that very same street. He swerved right into the drivers seat, killing the boy. Miraculously, the girl survived. Remembering the note, she pulled it out & read it. “Without your love, I would die.”

****************************************************

(4)

 There was a girl named Becca and a boy named Joe. Becca was in a burning house. None of the firefighters could get in the house because the fire was too big. Joe dressed in one of the fire suits and got into the house. When he got up the stairs, the steps fell off behind him. When he got into her room he sealed the door up behind him. He held her tight, kissed her, huged her, then said that he loved her. She asked what was wrong, and he said that he was going to die. Her eyes widened as she began to cry. He picked her up and jumped out of the four story house. He landed on his back with her on top of him. He died to save her life.

*********************************************************************

(5)

There was girl who loved a boy so much she said to the boy, “If I told you that I liked you, would you take it as a joke?”
The boy said, “Yes I would.”
She asked, “Why?”
The boy replied, “Because I know you don’t like me, I know you love me!”

**********************************************************************

(6)

Love Means… (a girl and guy were speeding over 100 mph on a motorcycle)
Girl: Slow down. I’m scared.
Guy: No this is fun.
Girl: No its not. Please, it’s too scary!
Guy: Then tell me you love me.
Girl: Fine, I love you. Slow down! Guy: Now give me a big hug. (Girl hugs him)
Guy: Can you take my helmet off and put it on? It’s bugging me.
In the paper the next day: A motorcycle had crashed into a building because of break failure. Two people were on the motorcycle, but only one survived. The truth was that halfway down the road, the guy realized that his breaks broke, but he didn’t want to let the girl know. Instead, he had her say she loved him, felt her hug one last time, then had her wear his helmet so she would live even though it meant he would die.

THE END.

Diet!

15 Dec

mak aihh. berkurun lamanya tak update kan??

Lately cik siah busy merencana jalan hidup. cewwahhh! poyo nye ayat~~!

yelah. dengan mengajar nye, dengan belajar nye, dengan bertekak bersama member2(eh ni pn termasuk jgk??😛 )

Papepun, kali ni cik siah nak cerita pasal DIET!

Konon – konon nye la~

Hihi. taktau la bertahan sampa bile.

So ape lagi sahut la cabaran Bliss 14 hari!

Minum satu botol pagi sebagai ganti sarapan, satu botol sebagai ganti makan malam🙂

Ada macam – macam perisa!

stawberry, blackcurrent, kiwi, mixed fruit, mango, orange etc Ni semua botol kosong yang dah habis diminum~ haha

Dia nak jugak jugak tunjukkan *PEACE* tuh~!!

 Taken from my study table! sebab sume botol – botol tuh dpd beg pergi kelas.

Favourite cik siah : ( CARTA SESUKA HATI!😛 )

1) Stawberry

2) Kiwi + apple

3)  berry

ini je peberet cik siah.

Yang lain tuh biasa – biasan je. Saje tukar – tukar selera~

kbye!

Ramyun (maggi) kari & hot lemon tea?~ Memang Umphh!

27 Nov

Petang – petang sabtu macam ni, lepas habis je kelas modern math, kepala terasa berat dengan ilmu yang berpusu – pusu di sumbatkan ke dalam otak.
Macam rasa nak migrain pon ade
So untuk menenangkan diri, ape lagi kan kalo selain….MAKAN ! ngeh ngeh ngeh!
apo nak jadi la ekau ni cik siah..Big eater pun ye, sleepy head pun iya jugak! hewhewhew
tapi semua tuh belakang kira..
sbb kalo tengah tension, makan memang ubat yang mujarab!
tak caye try ah~

And tiba – tiba pulok petang tu cik siah teringinn bebenor nak makan maggi kari (cehh..cakap macam gaya orang tua-tua! saya baru 18 untuk pengetahuan semua😛 )
Hot lemon Tea

Gunalah Lipton~ Keeenakan jelas terasa !😛

cik siah baik, buat satu jug untuk seisi keluarga..

Ni bukan snap atas lantai tau..ni atas kitchen’s pantry..tompok tuh sbb kacau ganas sangat sampai tumpah..lapar la katakan..

So inilah real tea time a.k.a makan petang..nama pun ‘tea time’ so kenalah ade ‘tea’ kan..

Ramyun + hot lemon tea!

memang elok la minum teh panas dengan maggi panas..
makk oii terbakar lidah…fuhhhh..berpeluh – peluh!
tapi elok lagi dpd minum cool juice.. maggi panas + cool juice =  ngilu gigi eden..

Walau pun simple je meal cik siah tapi memang umphh la!!
Dont judge the book by it’s cover okayy~
lagi – lagi lemon tea yang cik siah buat memang sedap( ciss,,berani perasan.hewhewhew)..

tak main la lemon tea yang segera-segera tuh..
Ni original punye!!Perah lemon fresh – fresh! Baikk punyee (pinjam trademark Dafi jap)~
Eceh..bangga bukan main..padahal lemon tea ajee… sabar jela korang tadah telinga orang membangga diri ni yeh..sila muntahh hijau!!

kbye

OpssTakHabisBebelLagi : Sorry for the bad quality pictures. Snap pakai fon aje. next time cik siah pakai DSLR okehh😛

Luahan hati~

24 Nov

Eceh gempak aje title..ngeh ngeh ngeh..
tapi malang sekali untuk anda – anda readers yang dah tertarik dengan title ni, ianya bukanlah seperti yang korang sangkakan.. *evil laughs*
And the story begins~…
Pernah tak korang rasa sangat – sangat down sampai emo sangat?
Rasa macam nak dok bawah shower lama – lama sebab nak tiru gaya macam dalam drama tuh??lagi – lagi yang drama queen tuhh! lagi fuyooo sebab berkurung dalam toilet berjam – jam!!iye..tak guna DIGI pun boleh fuyooo jugak! ngeh ngeh ngeh
mesti pernah kan kan kan?
hah? tak pernah?
Eleh..malu nak mengaku lah..takpe ,takpe..yang malu nak ngaku tuh, confess dalam diari sorok bawah bantal aje okehh?
So ni ape cerite ni, tiba – tiba je bukak cerita pasal emo- emo nih??buang tebiat ape??takpun mimpi ngeri ke malam tadi??
salah. salah. salah (tiru gaya upin ipin=must repeat 3times!)

Ni ha..nak comfort myself from feeling down, low self-esteem la..
Gini, tadi I blog walking..
then bila baca blog orang, ada orang yang achievements dia sangat boleh membuatkan orang kagum dengan dia.
tapi I kagum ajela..I takde la sampai busuk – busuk hati nak hasad dengki leave negative comments walaupun dalam hati terdetik jugak “napelah aku tak boleh jadi macam dia?? TT TT ”
Sometimes benda macam ni boleh buat i feel so so down with love..ehh silap ‘with love’ tuhh manede..
yelah..bile kita tengok orang yang dilahirkan semulajadi CANTEK, TINGGI LAMPAI, SLIM bak model, study pun ok siap dapat 4flat lagiii tuhh!
Nama pun manusia biasa kan..punya hati dan perasaan..eceh tiba – tiba ek jiwang ni apa kes??!!ayoyo..ngeh ngeh ngeh!
Lagi – lagi bila orang yang full package macam tuh dapat parents yang supportive tunjukkan jalan untuk dia dalam bidang yang dia minat..
But then I realized…
Kita tak patut blame orang lain…Orang lain tak boleh nak usahakan kejayaan kita..
kita yang kena usaha sendiri..
mumkin orang lain dah tunjukkan kan kita jalan tapi kalo kita tak cukup kuat berusaha maka tak ke mana jugak kan..
Apa yang dia kecapi tuh semua hasil usaha sendiri..
nak dapat 4flat bukan mak bapak yang boleh dapatkan..diri sendiri jugak kan?
So in the end, i sedar yang kita boleh berjaya dalam apa yang kita impikan tapi kena usaha habis -habisan + doa!
Someone told me :
Hardwork can beat talent!
Don’t work hard! Work harder!

So I dah okay! Tak down lagi dah~~
Orang yang single macam I ni mane bleh down lama – lama..
bukan ada orang nak pujuk pown kann..kehkehkeh
tapi seyes cik siah tak kisah coz i hv my beloved BFF yang I story most everything..
even bout my crush yang I tak tau nama or umur or mana tinggal.. *larikkk sebab maluu*
stay single is the best for the moment or maybe forever??
I’m 18 and still young!  ekekeke😀

Anyway, kepada u guys out there yang kadang -kadang tiba – tiba jek angin taufan datang yang menyebabkan rasa down, I hope apa yang I share ni console u guys a lil bit okayy😀

Oh yeah by the way, i’m so sorry for not updating my blog until today. Reason? sbb i malas dong!😛 sorry sangat – sangat untuk engkorang yang dah visit my blog untuk check entry baru tapi harapan berkecai..
I akan cuba sedaya upaya jadi rajin okehh? *janji palsu = sila-jangan-percaya*

So i serta kan sekalik lagu si pemalas (macam I. ye I mengaku lah ni..tsk..tsk..) : Oh these kids are super adorable singing ‘lazy song’ !!

but OPSSS!! penghujung video tuh korang skip aje tau! walaupon tuh kanak – kanak comel ! curious nak tau jugak lahhh tuhh..dengar nasihat kak ros ni upin! ngeh ngeh ngeh!
k salam sayang, readers! muahh😀

Bubur jagung beserta NATA D’ COCO??

19 Nov

Bubur jagung campur sagu memang yummy kan! enak yang teramat sedap sampai tambah berapa kali pon tak perasan..last – last perasan berat badan dah naik mase timbang badan hujung bulan..haruu betul kan TT TT

Tapi kali ni my mom buat suatu kelainan! iye dia memang suka mencOba – cOba + cipta resepi sendiri..yang jadi mangsa uji kaji dia, haa kitorang anak -anak dia nih la..tsk..tsk..tsk..

tapi takpe..sebab umi punye masakan slalunye sedap bangett dong! mom’s cook is the best..tapi sangat tak best bile dia campur keladi or keledek dalam bubur jagung dia! Mogok tak mau makan! ngeh ngeh ngeh.. ni adik -adik jangan tiru okehh..kak siah je bleh buat okehh..
I sangat la tak suka keladi or keledek…dah tuh bile di campurkan dengan bubur jagung sagu kegemaran I..lagi la i nak throw tantrums kan kan? (i tau i gedik..takyah tolong sedarkan i okeyy)

So alhamdulillah la kali ni umi tak campur dengan makhluk-makhluk allah yang bermula dengan ‘K’ tuh..

Cuma, kali ni umi campur dengan….NATA D’ COCO???!!!
Dah tuh yang berperisa laici pulak!! terkejut beruk eden time bukak periuk petang tadi!

“UMIII~~!! APE NI? NATA D’ COCO KE??” (Caps lock sebab nada jerit terkezutt)

umi jawab : ” a’ah. (sambil gelak -gelak suka bile masakan dia ala-ala kena kan orang) ”

terus speechless la i tau u..(gaya gedik)

haa…ni la rupa bentuk bubur jagung yang dah dicampur dengan nata d’ coco :

memang umphhh!

dengan periuk sekali cik siah snap!😛

tapi apa pun memang sedap! tak caye try ah …

OpssTakHabisBebelLagi : mak oii ! entry ke – 4 untuk hari ni! macam qadha’ untuk berbulan – bulan aje! haha

Kenapa remaja malas teman mak gi kenduri kahwin?

19 Nov

Mak – mak mestila banyak betul jemputan kahwin yang diorang dapat kan tiap – tiap bulan..
Lagi – lagi time raya – raya nih..sume dok pakat nak kawenn aje..yelah takkan la nak kawin bulan pose pulok kan..tapi bagus jugak!jimat x yah bayar katering..ngeh ngeh ngeh..

kadang -kadang bulan syawal tuh berbelas – belas kad jemputan kahwin! sehari ade 3-4 jemputan jugak la..

Dan mak-mak pulak rajin bebenor la memenuhi undangan – undangan tuh..
yela kalo tak pergi, nt org kato apo pulak kan..lagi – lagi makcik-makcik nih memang suka menyambung silaturrahim..tambahan lagi dapat pakej ‘sambil makan nasi minyak sambil bergossip’..lagi ‘umphh’ la kan..ngeh ngeh ngeh

Tapi lain pulok ceghite nya( sebutan ‘cerita’ guna anak tekak) dgn remaja – remaja zaman sekarang (termasuk lah I yg bercakap ni u. I pun remaja y’ouls)
Bila mak ajak gi kenduri, mak aihhh berat nye badan nak berganjak dpd mengadap laptop i yang wane pink gedik mak jemah oii! tak pun mengadap KBS world/AXN dan yang sewaktu dengannya.

Last – last memang tak terbangun kan nye pownn (gaya ah cai – johan raja lawak) translation = memang tak terangkat pon punggung tuh dpd tempat duduk..

“umi pergi je la dengan kawan umi tuh okay?org tak nak ikut” – ha ni dialog biasa korang jugak kan??
Padahal movie/drama yang kita tengok tuh tak la best mana pun..or memang best pun tapi bila-bila pun boleh tengok dengan teknologi yang maju sekarang nih..boleh record aje kalo guna astro tuh kan ..tak pun download aje..
So apa sebab nya kami remaja yang comel – comel ini malas nak itut (buat – buat pelat) ?
Nak tau? ha scroll ke bawah ..

Sebab – sebab kemalasan remaja ikut ibunda ke majlis kahwin :


1) Sebab yang terutama sekali : malas nak dengar ibu-ibu bercerita. yela bile ibu-ibu ni da jumpa member – member dorang,,ammboii sembang nya bukan mainnn..takkan la ktorang yg budak -budak ni nak nyampuk sembang sekali kan..sembang orang – orang tua mana boleh nyampuk! last – last kami anak -anak dara ni yang termangu – mangu menonong tak tau nak ngadap mana..dah tak tau nak ngadap mana, last solution = tunduk ngadap nasi jelah kan..tapi kadang-kadang tak pasal -pasal kene tegur dengan mana – mana aunty : “amboii lapar ye nak? makan tak menoleh-noleh langsung” haa sudah…kan payah…

2) Malas nak tersengih tersipu – sipu bila mana -mana makcik tanya : “amboi dah besar panjang dah anak dara nihh. Bila lagi nak sambut menantu?”…uwaaa! *malu smbil tutup muka* nak jawab ape kan? kalo yang memang da ade boipren tuh, takkan nak jawab : “saya dah ade boipren da makcik..tp kawin taktau la bile” ..satgi kang dia ckp gatai pulokk kan…adoii..kalo yang offer jadi match-maker free tuh lagi la la aiyoyo! aiyaa! rasa mcm nak buat pecut 100m je kat situ..

3) Segan. Yelah ade orang yang jenis segan nak jumpa orang n berborak-borak dengan makcik.
Lagi – lagi kalo jenis orang yang tak banyak cakap kan..sambil tunggu mak bersembang nak buat ape kan? apelagi layan henpon jelahh kan..tweet,tweet = twitter! tak pun Fb, new notification yeehaa!

So ni la antara sebab – sebab kenapa remaja malas nak teman ibunda – ibunda mereka.

Setuju kan? hiqhiqhiq (semakna dengan ‘hihihi’, cuma tambah ‘Q’..bg unik )

panjang gile ko bebel cik siah oiii..melalut – lalut sampai thailand dahh oii..
bila udah habis membebel ape lagi..cabut la larikk…kbye!

OpssTakHabisBebelLagi : ehhhh? 3 new entries harini??!! mimpi apee ko ni cikk siah oii??titbe je rajin tak pasal -pasal! HIQHIQHIQ~ Mood berceloteh ON harini..kbye